Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

PROJECTS

Filtering by Category: PROJECTS

INTERFERENCE · PARIS

Nathalie Pozzi


Interference is a social and strategic game where you win by stealing from other players.

Five suspended, super-thin steel walls, dotted with patterns resembling cell tissues, act as vertical game boards. Each turn you must steal a piece from another game going on between other players.

While each match takes place in a local area of one of the walls, the games themselves can move across the walls – and games even collide with each other as they drift across the walls’ surfaces. Interference encourages players to negotiate, argue, and scheme with and against each other, across physical space, social space, and the spaces between games.

 

Interference won the IndieCade Interaction Award in 2012.
It has recently been exhibited in Los AngelesDublin and Moscow.

 

0_PLAY.jpg
 
 
diagrams-copy_2-502x700-e1392786560969.png
 
 
L1070546.JPG

Large-scale physical installation

Collaboration with
Game designer Eric Zimmerman

Commissioned for the exhibition
Joue le Jeu

Venue
la Gaîté Lyrique · Paris

Design collaborators
Rebecca Jones Sterling · Tim Szetela

Stainless steel panels · five walls · 3m x 3m each
manufactured by Caino Design · Italy

Carpentry · poplar wood pawns
manufactured by Adelina Blanc, Antonio Cozza, Tarcisio Pozzi

Photo · © 2012 Maxime Dufour Photographies
Video · © 2012 Emeric Adrian

 

 
maxime-dufour-photographies_17531-466x700.jpg
diagrams-copy-898x700-e1385950009668.png
maxime-dufour-photographies_1322-copy-484x700.jpg
maxime-dufour-photographies_1330-466x700.jpg
maxime-dufour-photographies_1742-466x700.jpg
 
art-for-rubber-stamp-520x700.png
 
maxime-dufour-photographies_1511-1200x800.jpg

TIMES SQUARE HEART · NYC

Nathalie Pozzi


 

NYC Heart is a playful light installation proposed for New York City’s annual Valentine’s Day celebration.

The work invites Times Square visitors to step within a cloud of hovering lights – mounted on 600 thin steel poles -  and experience, for a short moment, a comforting, human-scaled moment of play.

The design gives a nod to the transient nature of Times Square and the blurriness of light and love.


Proposal for New York’s annual Valentine’s Day celebration

Lead Designer
Nakworks
with
LoT
Game/Interaction Designer
Eric Zimmerman

Status
Shortlisted proposal

Location
Times Square, New York City

Year
2012

LoT_NYC-HEART_-Image-02.jpg
 
CLOUD_HEART_2013-12.png
 
CLOUD_HEART_2013-3_SMALL.jpg
CLOUD_HEART_2013-5_SMALL.jpg
 
 
 

STARRY HEAVENS · MoMA NYC

Nathalie Pozzi


Starry Heavens is a game that incorporates a life-sized gameboard of 67 steel plates and ten large-scale, helium-filled meteorological balloons.

It is a social and strategic game that is also a moral fable - for one Ruler and any number of silent players. The Ruler stands in the center and calls out “BLACK,” “WHITE,” or “GRAY” – commanding the other players how to move. The game creates a stylized dance, as players shift about the gameboard, working with and against each other to overthrow the Ruler.

The game unfolds within a space defined by the gigantic hovering balloons. The Ruler’s goal is to stay in power long enough to pull down a central helium balloon.

A later staging of the game in Berlin incorporated a live band that improvised along with the Ruler’s commands, making the Ruler the conductor of a procedural musical experience.

Video
Daniel Wilson · with music by Michael Sweet

Photo credits
Rebecca Jones, Philip Reuta, Abigail Simon, Raymond Yeung


Large-scale physical installation

Collaboration with
Game designer Eric Zimmerman

Originally commissioned for
ARCADE  ·  event organized by Kill Screen

Location
Museum of Modern Art’s sculpture garden · New York City

Date
27 July 2011

STARRY-HEAVENS_CLOUD_SMALL.png
SH_COLLAGE-1600x366.jpg
 
STARRY-HEAVENS-SMALL.png

PLAYTEST CARPET

Nathalie Pozzi


Originally made for a game designer, playtest carpet was inspired by game pieces scattered on a table.

The carpet was crafted by hand in Nepal and the soft, bumpy contour creates a pleasurable surface for standing, sitting or lying. The playful irregularity of the balls, the color pattern, and the outline shape are reminiscent of an undulating amoeba or the unpredictable borders of a country.

The carpet is constructed out of 6000 large and colorful (3 cm diameter) woolen felt balls.


PLAYTEST_CARPET_CORNER.jpg

Carpet design

Size
300cm by 250cm

Material
6000 handmade woolen felt balls

Manufactured in
Nepal

Year
2011

 
 
PLAY_TEST_CUTS_818 copy 2.jpg
PLAYTEST_CARPET_FRONTVIEW.jpg
L1070324.JPG
PLAYTEST_CARPET_DET.jpg
 
 
L1070262.JPG
L1070300.jpg
 
 

FLATLANDS I

Nathalie Pozzi


Flatlands is fictional archive for nearly 200 game boards. Within this theatrical space, two players compete to find the perfect board to please a judge and win the game.

Each round, players play cards from their hand that create changing criteria for the comparison. There are adjective cards and noun cards, which combine to make statements like colorless geometries or nostalgic characters. (Of course, colorless characters or nostalgic geometries are just as possible.) The players argue their case before the judge, who picks the winner.

In Flatlands, the field of play is a cultural space, as players argue over visual aesthetics and social meanings of the colorful game boards. It is also a narrative space with a fable-like quality - two archivists search through a randomly organized collection of objects and then present their case to a judge, whose word is law.

 

Flatland was originally commissioned by Babycastles in 2010 for their Manhattan gallery.

It has since appeared in 2013 at the Museum of Design Atlanta’s exhibition XYZ – Alternative Voices in Game Design and in 2017 at the D-DAYS in Paris.


Large-scale physical installation

Collaboration with
Game designer Eric Zimmerman

Exhibition by
Babycastles, in collaboration with Showpaper

Curator
Matthew Hawkins

Graphic design
Rachel Morris

Location
New York City

Year
2010

 

PAWNS_B-1389x1771.png
L1040702-e1362009344953-1087x700.jpg
 
L1040721-e1362007866238-393x700.jpg
L1040803-e1362012228389-393x700.jpg
 
IMG_3713-1364x700.jpg
L1040809-e1362012324635-393x700.jpg
 
L1040828_RULES1-750x700-500x466.jpg
L1040784-e1362012725663-1057x700.jpg
 
PAWN_A.png
 
L1040845-e1362008216545-393x700.jpg
L1040780-copy-e1361756051503-393x700.jpg
L1040843-copy-393x700.jpg
L1040838-copy-393x700.jpg

DRIFT

Nathalie Pozzi


DRIFT is a game that takes the form of a building. This is no accident: the constraints of Sukkot building construction very much resemble the rules of a game.

 

Soft cotton felt modular shapes, set within a wandering lattice, suggest the fabric of temporary tent dwellings. The game of DRIFT uses this wall and ceiling grid as a game board labyrinth where players seek each other, drifting across the structure.

Traditionally, a Sukkah exists within an established domestic sphere. But the inhabitants of Sukkah City will be strangers. DRIFT uses play to bring its urban visitors together, weaving new social bonds as they explore, meet, and share with each other.


Large-scale physical installation

Status
Proposal

Competition
Sukkah City: NYC 2010

Venue
Union Square NYC

Collaboration with
Designer Clara Klein
Game designer Eric Zimmerman

Year
2010

 

 
 
DRIFT_ELEV.jpg
DRIFT_PLAN.jpg
 
 

Suggested play

Two or more visitors stand far apart.
Each player begins by touching a blue oasis object. Your goal is to encounter another player at an oasis.

Drift by traveling along the grid in a continuous line, tracing a path with your finger. When you reach an oasis or an edge, stop moving, change direction and begin traveling again.

When you and another player arrive at the same oasis, you win. Remove the oasis from the wall and share something with each other: some food, a secret, or perhaps just a laugh.

When you are finished, place the oasis in a new location.

 

 
 
 
DRIFT_BOARD-1000x578.png
 
DRIFT_tot-1000x750.jpg
 

MM STUDIO · NYC

Nathalie Pozzi


MM Studio is a workspace, office, archive, exhibition space, artist studio, and production management headquarter for an international artist.

The interior renovation accommodate the complex multifunction needs of the organization with pristine aesthetics. The final result is a calm but highly contemporary design that glows with tranquility and light.

 

MM3-392x700-392x699.jpg
MM4-706x700-706x699.jpg

Interior design and project management  for the renovation of an artist studio and management office

Location
New York City

Year
2010

Furniture design
Table · Takeshi Miyakawa Design

 
MM1-651x700.jpg
MM9.jpg

SIXTEEN TONS

Nathalie Pozzi


In Sixteen Tons, four players bribe each other with real money in order to win. Heavy sections of steel pipe are the game pieces - but you can’t move your own pieces. Instead, when the game starts you take three dollars from your wallet and use that money to pay others to move your pieces for you.

This intense social and strategic play is enclosed in a surrounding wall with narrow openings, giving Sixteen Tons the feeling of a clandestine betting pit. The intentionally ambiguous rules don’t tell players what to do with each others’ dollars - and by the end of the game the winner usually has no money left .

 

You load sixteen tons, and what do you get? Another day older and deeper in debt.
-Tennessee Ernie Ford

Thanks to Stephen Bodnar at SCAD for fabricating the game pieces and to curator John Sharp for his support.


Large-scale physical game

Collaboration with
Game designer Eric Zimmerman

Commissioned by
Art History of Games, a conference and exhibition organized by Savannah College of Art & Design and Georgia Tech

Location
Atlanta

Year
2010

Sponsors
Walls by Molo Design

 

 
 
16T_space-1292x700-1200x650.jpg
 
16T_view-393x700.jpg
 
16TONS_LOGO.png
 
 
16T_pieces-1037x700.jpg
16T_entry-540x700.jpg
16T_Frank_GameCenterNYU-1244x700-1200x675.jpg
16T_cash-393x700.jpg
 

SHEDS · WATERMILL NY

Nathalie Pozzi


 

The Watermill Center is a laboratory for the arts and humanities providing a global community the time, space and freedom to create and inspire.
[...]
The Watermill Center was founded in 1992 by theater and visual artist Robert Wilson on the site of a former Western Union communication research facility near Southampton, Long Island, about two hours from New York City.  Watermill fosters research in the arts of the stage, providing young and emerging artists with a unique environment for creation and exploration in theater and all its related art forms, and developing a strong global network.

The Watermill Center


Concept development for the use of three existing sheds on the grounds of the The Watermill Center

Status
proposal

Collaboration with
architect Rebecca Jones Sterlings

Location
Watermill · New York City

Year
2008

 
WM_SHEDS_2.jpg
 

SONVEULLA HOUSE · ALPS

Nathalie Pozzi


Sonveulla House is a well-preserved traditional Alpine dwelling with mixed living and farming functions.

In winter, the hay was stored above the living areas and thus served as insulation. Traditionally, animals provided additional warmth to the home. The main living room was divided from the cows’ stable by pivoting walls only, and the sleeping area was shared with sheep.

The project combines the renovation of the original wood and stone structure and the rehabilitation of the existing living areas with the construction of a new volume within the hayloft. In contrast with the highly defined functions of the existing rooms, the new volume in the hayloft is a neutral space – adjustable to the evolving working and living requirements of its current inhabitants.

 

sonveulla_site-copy-e1385495169987-1200x953.jpg
 

Preliminary concept development for the restoration of an eighteenth century rural house

Status
Proposal

Collaboration between
Koji Hashimoto · Aya Nakamura · Nathalie Pozzi

Drawings by
Aya Nakamura

Location
Italian Alps

Status
in progress

 

 
drawing-Koji-e1385495285232.jpg
SALA_1_bw-1038x700.jpg
 
 
SALA_2_bw-1103x700.jpg
 
fireplace1-700x700-e1385495732604.jpg
 
 

LASTU SUMMER SAUNA · FINLAND

Nathalie Pozzi


As part of the Wood Program at Helsinki University of Technology, the Lastu Sauna concept originated with architect Peter Westerlund and was developed by a team from the Wood Program.

In addition to general creative contributions and construction work, project responsibilities focused on the design of the outer skin of the building, which is designed to both screen and reflect light.

 

Design development and construction of a modular summer sauna.

A project part of the Wood Program · Helsinki University of Technology

Author
Peter Westerlund (Finland) with Adam Guernier (Australia), Nathalie Pozzi (Italy), Isshin Sasaki and Koji Hashimoto  (Japan), Max Lönnqvist (Sweden), Sevra Davis and Nathaniel Moore (Usa).

Location
Fiskars · Finland

Year:
2003

wp_sauna-copy-1000x710.jpg
fiskars331.jpg
 
 
wp_drawing-1000x784.png
 
pw_sauna_PERSPECTIVE-1000x1333.jpg
puustudiosauna2-589x449.jpg
 

Lastu Sauna is built along the Fiskars River. The entire structure is a single wall, curled like a wood shaving.

The flow of the wall leads bathers through the sauna, taking them from the bright light of an open terrace to the dim illumination of an enclosed sauna built out of solid wood.

As it transforms from open to being enclosed, its grid-like wood wall divides the building into functional areas: a terrace, a changing room and a sauna.

The sauna is built of 1”x4” spruce boards. The planks have been fastened at their joints by four hot-dipped galvanized machine nails. The high number of joints ensures the structural integrity of this small building.

The inner surfaces of the wall structure are planed boards and the outer layers are fine-sawn. The building has been finished with a white, oil-based wood preservative.

The open wall of the terrace is built from three layers of wood, and the solid-wood walls of the sauna are constructed out of seven distinct layers of wood.

 

SAVU SAUNA · FINLAND

Nathalie Pozzi


Savusauna (Smoke Sauna) is a dark and massive wooden hut. The project focuses on the synthesis of smoke, water and sunlight.

The fulcrum of the sauna is a covered terrace that separates the pristine dressing room from the charcoal of the sauna room. A gable roof, covered by dark, oil-treated metal panels, encloses and shades the terrace. Bench-beds on either side of the terrace allow bathers to view framed panoramas of the lake beyond.

The interior lighting of the sauna, regulated by a sliding louver, is low and concentrated. In contrast, the light in the dressing room is bright and diffuse. The exterior cladding is made from tar treated horizontal timber boards.

As the sauna ages, the natural decay of the exterior wood surface will give it a rich tactile and visual texture.

 

Savu Sauna was exhibited in Fiskar · Finland


SAUNA_MODEL.png
 

Sauna Concept

Academic Institution
Wood Program · Helsinki University of Technology

Location
Helsinki · Finland

Year
2003

 

 
sauna_bw.jpg
SAUNA_SIDE_ELEV.png
SAUNA_SIDE_ELEV_TREE.png