Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

2ND STREET · NYC

PROJECTS

2ND STREET · NYC

Nathalie Pozzi


 

This small home occupies the top floor of a 1901 building on a lively, tree-lined Manhattan street. Although only 420 square feet, the original layout of the apartment has four distinct main spaces: living room, office, kitchen, and bedroom - in a two-by-two grid in which each room connects to two others. The compact, century-old layout feels inexplicably contemporary.

During the interior renovation, this remarkably efficient layout was only minimally modified. And yet, by slightly shifting the position of two passages, the entire usable space was efficiently optimized. A loft bed doubles the available floor space in the bedroom; the kitchen gains room for a table; the small office is expanded vertically, with supplies and documents stacked in a custom vertical shelf system.

In such an intimate space, small details become crucial: the undulating outline of plywood panels along the uneven profile of the walls, hand-cut silhouettes that frame heating pipes, cabinetry that follows the slope of the floor.

These details accumulate in the space, but through their careful arrangement, they somehow disappear, into a narrowness that is calm, open, and serene.

[Project Brief]


Interior renovation of a 420 Sf apartment

Location
New York City

Year
2018

Carpentry work
Takeshi Miyakawa

Nakworks_32 E 2nd St-0186 copy.jpg
 

"And there is almost no space here; and you feel almost calm at the thought that it is impossible for anything very large to hold in this narrowness."

Rainer Maria Rilke
as quoted in Gaston Bachelard, The Poetics of Space

 
Nakworks_32 E 2nd St-0141.jpg
 
Nakworks_32 E 2nd St-0208.jpg

A new light grey color – inspired by the original grey floor of the office - unifies all of the new built-in elements: the bedroom loft unit, kitchen storage, bathroom cabinet, library shelves. Small hints of grey also spread to other minor details, such as the steps of the bedroom ladders. The daylight coming from three directions varies the gray hues subtly throughout the day and across the seasons.

Nakworks_32 E 2nd St-0160.jpg
Nakworks_32 E 2nd St-0169.jpg
 

Despite this rather neutral palette, retained original features give the home a strong sense of materiality. The existing plastered walls, with their rough surface and finish, were restored and painted in a matte light grey tint. The existing floorboards, although rough and unleveled (the slope is nine inches from end to end), were kept in their original condition.

 
Nakworks_32 E 2nd St-0480.jpg
Nakworks_32 E 2nd St-0413 copy.jpg
2017-10-22 06.53.01.jpg
IMG_0203.jpg

A careful selection of fixtures and furniture also optimizes the use and flow of the space.

Custom cabinets, together with ADA-compliant kitchen appliances, allow the kitchen countertop to maintain a limited height - especially given the significant slope of the floor. The bathroom sink is large, yet thin metal walls keep it unobtrusive.

Two egg-shaped tables, curved back chairs, and a small rounded sofa allow movement to flow from space to space, unhindered by strong corners and volumes. The custom kitchen sink is large in width but subtly narrow in depth, with the faucet set on the side to minimize the volume; and a removable draining shelf adding functional flexibility.

 
 

Storage areas are hidden in plain sight, behind bare, light grey plywood panels, with no visible handles or hardware. Accessible from the side, these shelves contribute to the feeling of lightness and openness throughout.

Like hidden secrets, the plywood panels conceal storage where it is most needed: at the entrance, where keys and letters are left, behind the bathroom sink, as a reinvented medicine cabinet, and by the kitchen sink, to store cutlery and everyday implements.

Nakworks_32 E 2nd St-0397 copy.jpg
Nakworks_32 E 2nd St-0424.jpg
Nakworks_32 E 2nd St-0429 copy.jpg
Nakworks_32 E 2nd St-5501 copy.jpg
 
 

The distinction between functions - eating, sleeping, working, bathing - is regulated by the careful design of thresholds and boundaries, sometimes permeable and transient, sometimes more definitive. It is remarkable to find in this limited space six windows, seven doorways and a different declination for each threshold.

 
 
Nakworks_32 E 2nd St-0286 copy.jpg
DSC_0098.jpg
Nakworks_32 E 2nd St-0257 copy.jpg
 
 

The doorway between the living room and office is wide and open, and yet the floors change in color, keeping the identity of the two spaces separate but still permeable and symbiotic. The passage between the bedroom and the kitchen is low, deep and narrow, acting as a kind of “gate” that separates the spaces, while providing visual privacy to the upper bed loft. A doorway and an interior window, both original to the apartment, connect the kitchen with the living room. The window lets light flow through from the kitchen, without exposing the more formal living area to the cooking and dining spaces.

 
 
2017-10-23 22.58.19_1.jpg
DSC_0094_1.jpg
DSC_0068_1.jpg
 
Nakworks_32 E 2nd St-0324 copy.jpg
2017-10-23 23.08.26_2.jpg
2017-10-22 06.40.02_2.jpg
DSC_0078_1.jpg

Within these rather small spaces, a complex narrative emerges through the alternation of low and tall ceilings, wide and narrow doorways, dark and light floors, dense and empty wall surfaces. The overall composition of space is also enhanced by the unfolding of multiple options to move from room to room, resulting in layered views and flowing circulation.

 
 
DSC_0125.jpg
DSC_0116_1.jpg
 

Exposed brick walls and a red tin bathroom ceiling remain untouched. Considering that the apartment is located on the 6th floor without an elevator, reducing transportation of materials was also a consideration.

 
 
 
DSC_0114_1.jpg
 
2017-10-22 06.44.44_1.jpg
DSC_0132_1.jpg